Google+

torsdag 10 maj 2012

Getsläpp!

Häromdagen hade vi getsläpp , dvs, vi släppte ut getterna på bete. I våra trakter är det annars vanligare med kosläpp, men här kan vi inte ha det, eftersom de alltid får gå ut och in som de vill. Våra getter, däremot har under en tid nu varit hänvisade till några större boxar i la´gården. 
När vi flyttade dit dem, satte vi upp några brädor för att killingarna inte skulle gå nånstans. Vi är ju helt nya på det här med getter och vet inte så mycket, så när de glatt balanserade på brädorna efter ett par dagar och hoppade vidare ut på foderbordet dr korna äter, blev vi först lite oroliga. Men det verkar som det är de kommer överens med kossorna, så vi har lämnat det så, för det har hållit mamman inne i boxen...
Nu när det var dags att släppa ut dem skruvade jag i alla fall ner de här brädorna och mamma get, Hillevie, förstod på en gång vad som var på gång. Därför försökte hon gå genom spjälorna i en grind, vilket hon kunnat göra hela tiden hon varit hos oss, även som höggravid. Men nu gick det inte, så hon behöver nog röra på sig lite.... Hon fick vackert vänta tills jag var klar och kunde öppna grinden till henne. Sedan dess har hon nog inte varit i boxen, tror jag...

Helena och Urban
Alla som har eller haft getter vet ju att det är väldigt nyfikna och liksom glada djur och det syntes på dem även när de fick nys om att man faktiskt kunde gå ut genom den här porten, som alltid står öppen. Med sin mamma i ryggen var det inte något stort steg, men väldigt uppskattat.

Vår äldste son, liksom hönorna var med när de killingarna gick ut.
Helena och Sara
Vår hund ville, som vanligt vara med, och det var det mest spännande för både honom och getterna den dagen, tror jag.... Jag tror inte de sett varandra tidigare, så det var ju något nytt för dem allihop.

Vill passa på att förvarna dem som inte är så intresserade av våra djur, att nästa inlägg kan komma att handla om såna här, för nu har vår får börjat lamma. Det är SÅÅÅ spännande!

Ha en trevlig dag!


lördag 5 maj 2012

Odlingsbänkarna klara!

Sådär, nu var våra första odlingsbäddar klara. Det ska bli så skojigt att ha de här, som jag längtat!
Här blir det nog jordgubbar, tror jag. Martin ordnade en bevattningsanordning, så man bara kan koppla till vattenslangen till ett munstycke, så strilar vattnet ut en bit ner i jorden. Ska blis spännande att se om det funakr så som vi tänkt.
Nu har de fått fin falufärg på sig och är riktiga smycken i trädgården, tycker jag själv. Martin sa att de är  en morsdagspresent och jag funderar redan på hur man ska kunna toppa det här..
Den överliggande brädan valde vi att ha naturell, för det kanske vi går emot en del och rödfärgen färgar ju , som bekant gärna av sig...
Här ser man lite av den gamla dieseltanken.