Google+

tisdag 28 april 2009

Nu är det dags!

Måste bara göra ett snabbt inlägg mellan välling och badet. Imorgon ska Vi nämligen börja putsa huset vitt. Det ska bli jättespännande att se om det blir som vi tänkt oss. Hoppas vi inte blir besvikna bara...

Fortsättning följer....

torsdag 23 april 2009

Tio lass jord har kommit; trädgård på gång

På baksidan bakom garaget just nu. Det kommer att slutta lite nästan i hela trädgården, men mest här, tror vi i alla fall nu. Det är roligt att göra sin egen trädgård, även om man måste anpassa den till hur det ser ut intill.
Det blivande trädgårdslandet (tror vi)
Det var här vi flyttade stängslet; nu finns det helt plötsligt nya planer för den här delen av trädgården.

Vår kära gamlastuga är fredad från närgångna kossor. Jag och pojkarna lade upp alla stenar som rullat ner från grunden och det ser faktiskt väldigt mysigt ut där redan.

I helgen började vi lite med det stora jobbet att anlägga vår trädgård.Egentligen hade vi inte planerat att börja riktigt än, men så kom den första lastbilen med jord... Jag hämtade mina bidrag, spade och kratta och Martin (hmm) grävmaskinen. Jag är inte speciellt förtjust i denna tingest, men med all jord som ska komma inser jag att det är omöjligt att anlägga utan hjälp av maskiner.

Efter en stund fick Martin fixa med den där#¤¤&# gödselspridaren, för sjuttoisjätte gången. Då tänkte jag passa på att förbereda lite och göra plats för ett lass med jord till vårt blivande trädgårdsland. Jag gjorde min första arbetsdag i fredags sedan lillflickan föddes och kände mig väldigt tillfreds och full av energi. Därför rev jag helt sonika upp en bit taggtrådsstängsel, eller fre, som man säger här, och skulle sedan flytta det lite längre bort. Hur svårt kan det vara, tänkte jag. En ganska låg stund senare kom Martin förbi och sa att jag gjorde fel, eftersom jag inte tagit bort hasparna från stolparna, utan bara dragit med mig allt och frenetiskt börjat banka ner stolparna i de hål jag gjort med ett spett. Jag tänkte att det skulle hindra korna från att gå in i trädgården om de kom, Jag var helt slut, eftersom jag inte vågat ta paus och insåg att jag tagit mig vatten över huvudet och blev faktiskt ganska lättad när Martin tog över. När han var färdig grillade vi korv i vår "nya" trädgård och korna hade jag inte behövt oroa mig för; de låg långt borta i hagen och kom inte fram till oss på hela kvällen.

Jag har inte suttit så mycket och bloggat på ganska länge nu och skulle vilja be om ursäkt till dem vars kommentarer jag inte besvarat. Det är ju riktigt ohyftat att inte svara på frågor, men vi har haft så fullt upp. Och så här långt efteråt känns det lite konstigt att svara, så jag ber om ursäkt istället. Det är inte alls att jag har något emot någon, utan vi har bara mycket runt omkring oss.

Jag skulle också vilja passa på att tacka alla som läser detta. TACK! Det är genom att titta in på alla olika bloggar jag får idéer att göra själv, ofta många fler än jag får får av de inredningstidningar jag prenumererar på. Ni är också en del av drivkraften till att fortsätta den här dagboken över vårt husbygge och om livet här på gården. Om det inte vore någon som läste så skulle det ju inte vara alls så roligt... Under tiden som vi byggt huset har vi fått många kommentarer från vänner och bekanta om att det tar så lång tid och liknande, men med bloggens hjälp har jag kunnat möta människor i liknande situation som oss och också sådana som har ett liknande tankesätt. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att få en sådan positiv respons som vi fått. Jag gläds åt varenda kommentar som ni plitar ner och tar dem till mig. Återigen ett stort TACK!!

onsdag 22 april 2009

Några bilder från vårt garage





Här är några bilder från vårt garage, som faktiskt har sett ut så här ganska länge. Det enda som saknas är smygar och foder runt fönstren. Här finns det, förutom plats för bilen, också pannrum och ett rum med hyllor för förvaring. Jag tycker så mycket om den gamla dörren, som blev så fin efter av vi målat den. Färgen är densamma på väggar, foder och dörr och är nästan vit, kanske lite ljust grå.

Nä nu ska jag ta itu med lite symönster jag hittat. Det ska bli lite pösbyxor till mig och lillflickan, tänkte jag.

Varmaste vårhälsningar
från

tisdag 21 april 2009

Trapptillverkning, del 3

Det är mycker som händer på gården just nu. Därför är det ett tag sen jag hann sitta framför datorn... Men nu fick jag plötsligt helt oväntat lite tid när tre barn ville åka med Martin i traktorn.
Vagnssidorna är urfrästa och genomgångna med stämjärnen. Snart dags för ihopsättning...
...bara lite finlir till. Den här gången med japansågen, eller vad den nu heter.
Alla trappsteg ligger och väntar. Det har blivit putsade och fått sin slutgiltiga form.

Tage är, liksom sina föräldrar, mycket för att göra saker praktiskt och på egen hand. Därför älskar han när den luftdrivna borrmaskin är ikopplad; då kan han borra hur många hål som helst. Och byta borr nästan själv också...

torsdag 9 april 2009

Trappan, del 2

Nästa steg i trappans tillkomst kommer här. Martin har limmat på de olika ritningsdelarna på de ihoplimmade trästavarna. Det är väldigt smidigt eftersom ritningen kommer färdig i skala 1:1. Allt som behövs vid beställningen är takhöjd, trappans bredd och vilken form den ska ha. Sen kommer den i ett rör på posten.

Det här är vagnsidorna och det som frästs bort är där som stegen ska sitta fast. Efter kommer lite mer finlir. Då är det stämjärnet som gäller för att få det exakt vid strecken.



Några grovt tillsågade delar

onsdag 8 april 2009

Vårenergi

Oj, vad dagarna flyger fram. Vi har hunnit vara sjuka och blivit friska igen och nu har jag inte kunnat lägga band på mig längre, utan varit tvungen att göra något i vår "icke-trädgård". Därför har jag samlat ihop lite växter från vår gamla trädgård och anlagt ett litet "bäbisland" för dem att växa till på. Jag hällde helt enkelt fyra säckar planteringsjord i ett traktorspår, som fanns alldeles intill garaget. Så nu har jag alltså gjort min första lilla rabatt i trädgården. Åh, det ska bli så roligt att få fortsätta. Blir alldeles till mig bara att tänka på det. Jag har så många planer....

Under tiden vi satt inne med magsjuka och förkylning orkade jag inte göra så mycket, och då hade jag lite tid för några av mina andra intressen, som så ofta hamnar i skymundan nuförtiden. Jag har någon slags förkärlek för tyg och garn och hittar ofta mycket fint och därför har jag en hel massa olika och nästan lika många planer för dem, men tiden.... finns, som sagt, inte. Men för inte så länge sedan visade Lena sitt nya pysselrum och även om jag bara kan ha en del av vårt sovrum, så har jag ändå fått lite ordning på den delen nu. Så nu finns ett litet bord för tillklippning av tyg och ett litet skrivbord med symaskinen på och lådorna proppfulla med sybehör. Jag har även sorterat både garn och tyg efter färg, vilken är både snyggt i skåpet och korgarna och praktiskt. Härligt! Tanken är att mina papper och stämplar ska komma hit också, så jag kan ha allt pyssel på samma ställe. Men jag får nog vänta lite med det.
Eftersom symaskinen nu stod på platsskaffade jag mig även tid till att fixa färdigt en Harry Potter-dräkt, som läänge stått på hold. Arvid blev jätteglad och sprang omkring med kappan slängande kring sig fast han var sjuk. Dessutom har mitt egna projekt, koftan, börjat ta form. Jag hade först tänkt sticka den i brunt garn, men kunde till slut inte motstå det här lila, som helt klart är en av mina favoritfärger.



I helgen fick vi också för oss att röja ur i det rum som vi valt att kalla sal, men som hittills fungerat som lager rum och lite barnverkstad. Men anleningen till att vi vi gjorde det precis nu var att vi märkte att rummet även använts som kattoalett i ett hörn. Usch!!! Bilderna är tagna före och efter att vi burit ut säkert 500 kilo med saker, så nu har vi ca 42 kvm tomt rum, utan golv och med väggar och tak täckta av råspont.



Jösses, vad jag känner mig fylld med energi som bara pumpar så man bara måste göra saker hela tiden. För en månad sedan var jag så trött och hade inte lust till någonting. De varmaste vårhälsningar till er allihop!