Google+

torsdag 30 oktober 2008

Färdig med putslager 2!!!

Igår blev de färdiga med det andra lagret puts. Det har varit jobbigt och segt, mycket mer jobb än vi räknat med, så det är jätteskönt att det är färdigt nu. Gårdsarbetet har varit tvunget att komma lite i andra hand och det känns inte alls bra. Men de var tvungna att få på putsen innan det blir kallt.

Det allra sista lade de på förhand. Det var fruset i slangen och det försvårade en hel del för dem.


Rörig bild från baksidan

En härlig, vacker bild...öh...



...och en till (tänkte det kunde vara kul att ha).


Gaveln har varit klar några dagar nu och har ljusnat något. Man börjar ana hur det kommer att bli nu tycker jag.

Martin och Tommy pratade lite om vad de trodde de hade gjort i arbete, rent kostnadsmässigt, och kom fram till att mellan 70- och 80000 kr. Det kanske har varit värt det, men mycket jobb har det varit....

Nu är det bara det sista lagret kvar och det tar vi till våren. Det ska bara var ett tunt lager, så det ska inte vara så mycket jobb som det varit med de två tidigare och det känns jätteskönt.

Ursnyggt skåp!

Hittade det här skåpet häromdagen. Tack vare Petra på Colonial East, ska jag väl tillägga. Hon hade en länk till sidan jag sedan hittade det här skåpet på. Hon hade en bild på en tvättställsmöbel i liknande stil. Därför funderar jag även på om vi gjorde rätt när vi målade vitt. Kanske skulle måla om...
Tycker mycket om färgen och det rustika sättet det är byggt på . Skulle passa såå bra med något liknande mot snedtaket i vårt badrum. Men jag skulle nog även vilja ha en sittbänk ihop med den i vinkel, så att det kan stå i hörnet... eller kanske en bänk för prydnads skull...


Nedan ser man hur vi har det nu, men jag är inte helt nöjd med det nuvarande skåpet. Det passar jättebra i lillflickans blivande rum, där vi kommer ställa det sen. Det fyller visserligen funktionen att dölja allting, men jag vill ha ett mycket mer funktionellt skåp. Det ska vara utdragbara lådor till alla mina pryttlar, så man har översikt och dessutom saknar badrummet karaktär när allt är ljust . Det behöver lite färg och då inte bara av klatschiga handdukar för att passa mig. Jag vill ha det här skåpet, punkt. (Undrar bara när Martin prioriterar det...)

Stolen, som också är med på bilden, köpte jag tillsammans med fyra andra för min veckopeng på en av mina första auktioner. Den fungerar som handukshållare tills vi bestämt hur vi vill ha det.



Men alldeles nyss ställde jag faktiskt upp mina senaste traderafynd på den istället. Har varit på hudvårdsklass hos en kompis och köpte då några fantastiska, men dyra, krämer. Allt det här kostade lika mycket som de fyra förpackningar jag köpte hos konsulenten. Tycker det är så roligt att hålla på med sånt här. Fåfäng? Näää!

Rollup-väskan är väldigt praktisk. Man kan ha den med sig hela den eller i delar. Varje liten nessecär sitter fast med kardborre. Nån som tänkt efter!



Uppackade och genomgångna. Det var visst mer än jag egentligen kan använda...

Ska genast lägga in ett lite matnyttigare inlägg än detta... snart tillbaks till byggbloggen!

tisdag 28 oktober 2008

Tack för era kommentarer! och utmaningen också var det ju...

Tack allihop för era härliga kommentarer! Jag har skrivit in hos några av er redan och tackat där också, men nu blev det så många, så jag känner att jag behöver tacka här också. Jag blir så glad! Själv är jag lite trött på det trärena, salsdörrarnas färg och lecastenarna, men jag får väl ha tålamod...

Till dig , Hildegunn, pärlsponten är äkta, köpt som virke som sågats och hyvlats här hemma. Och angående takhödjen. Den var ju inte planerad att bli så hög på andra våning. Det var inget krav från min sida, men nu blev det så och visst är jag nöjd.

Anna, jag håller helt med dig med ytterdörren. Men saldörrarna är inte våra riktigt än. De är målade med en blank vit färg, som inte alls passar in hos oss. På andra sidan är det nog rätt sorts färg, men kulören helt fel. Den är blå och det passar inte alls in i vår blivande sal. Men de kommer nog att bli fina så småningom...

Och till sist, Sara, visst orkar jag ta mig an en utmaning. Det är väl bara roligt! Här kommer den:

Regler:

* Länka den som utmanat dig och sätt in dessa regler på din blogg.


* Berätta 7 saker om dig själv, både alldagliga och knäppa.


* Utmana 7 st i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem.


* Låt dem få veta att de har blivit utmanade genom att lämna en kommentar i deras blogg.


7 saker om mig själv:

1. Jag är ganska kort, 1,60 tror jag, kort hår för andra gången i mitt liv, nu relativt mörkt med tydliga (suck) grå inslag.

2. Har ett par kilo, nej kanske tre, som jag gärna skulle vilja vara utan. Men de verkar vilja sitta kvar... De har inte så mycket med barnen att göra, utan mer med min förkärlek för goda saker...

3. Har ganska kort stubin som blir ännu kortare eller obefintlig om jag är hungrig. Då är det bara att stoppa i mig en potatis eller vad som finns att tillgå, så jag blir människa igen. Lite pinsamt i vissa situationer även om det främst är familjen som råkar ut för mig då...

4. Älskar att sjunga och gör det nästan så fort jag vet att jag är ensam och är med i en kör. Men jag uppfattas nog som ganska återhållsam i en del sällskap.

5. Älskar att spela innebandy och tar i tills ansiktet antar en lilaaktig ton. Och nästa vecka börjar korpenturneringen!!!

6. Jag vill lära mig spela piano. Därför har jag köpt ett piano, men just nu finns det inte tiden.

7. Har många idéer och projekt som jag vill göra, men måste verkligen ta mig kragen för att slutföra dem. Många idéer blir heller inte verklighet, därför att det är aningen orealistiska.

Skulle egentligen skicka vidare till 7 bloggare, men jag är inte säker på att alla jag brukar titta in hos vet vem jag är. Därför skickar jag vidare till de här, som säkert känner igen mig:

Petra, Colonial East

Anna, Lösvirkesbyggarna

Hildegunn, Den gamle stil - de svunne tider

Och sist, men inte minst en ganska ny bekantskap, Gnistrande snö


söndag 26 oktober 2008

Nulägesrapport från huvudentrén

Så här ser det ut i vår blivande entréhall just nu. Det är en del småfix kvar att göra, men det finns viktigare saker att göra först. Min förhoppning är att vi snart ska flytta vår hemska brädramp, som vi använder istället för trappa, till dörren i det här rummet. Då blir det fritt i groventrén, så jag kan måla färdigt där.


Dörrarna till salen. De behöver också renoveras...

Vi har bestämt oss för grå foder och lister även i det här rummet. Så det ska det bli framöver...


Dörrarna är målade på insida också vid det här laget. Så här gick det till när den kom på plats.


Det kanske behöver ett lager färg till ändå...

Martin håller fortfarande på med putsen, men har kommit till den sista sidan. Igår gjorde han och Tommy den höga delen av utbygget på baksidan och resten av putsningen är därför inte riktigt lika jobbig när de slipper dra det så högt upp.

Ritning på takstolarna

Huset i genomskärning

Ritning, situationsplan


Vårt hus är det som är lite mörkare på ritningen. Det med kryss över är det andra boningshuset på gården.

Ritning med mått på takhöjder o taklutning

Takhöjden på andra våning fick höjas 10 cm därför att Martin tänkte fel när han beställde takstolarna. Jag har inte satt mig in i precis vad det var, så jag kan inte förklara bättre...


Tillägg: Har just mätt för gardiner och märkte då att takhöjden inte alls 2, 60, som jag skrivit i tidigare inlägg. (Jag fick inte riktigt ihop det, för jag kan gå helt rak vid snedtaken och jag är 1,60.) Det är istället drygt 2,70 till tak, även på andra våning. Nu stämmer det mycket bättre med gardinerna också. Toppen!!

onsdag 22 oktober 2008

Putsen är slut!!!

Vi håller som bäst på att putsa huset, men det är lite krångel på vägen. Sprutan har inte fungerat perfekt och det tar en väldig tid att backa tillbaks all puts hela vägen i slangen och sedan börja om från början igen. Och nu nu är putsen slut också (igen!).

Det är lite frustrerande när man fått offert och leverans från Finja och det inte stämmer. Det kanske skulle kunna skilja lite, men det handlar om nästan den dubbla mängden, som vi fått köpa extra än så länge. Vi fick totalt 330 säckar fördelat på tre olika sorters puts, men om det fortsätter så här kommer vi få nästan den dubbla mängden fakturerad till oss till slut.

Det första lagret skulle läggas väldigt tunnt, 2mm, och bara vara som en första tätning och utjämningsputs. Därför är det det förståeligt att det går åt alldeles för mycket om det ibland blir för tjockt och de kanske dessutom inte hade räknat med att putsa grunden (?). Därför kändes det ändå okej att köpa till extra sådan puts. Vi fick 1 ½ pall (55 säckar) och fick köpa till en pall till (40 säckar).

Nu håller vi som bäst på med det andra lagret och det ska vara det tjockaste lagret, 1-1½ cm, och nu är det också slut. Vi har hela baksidan med utbygget och halva gaveln kvar. Vi fick 5½ pallar av den här sorten (220 säckar) och har beställt 3 pallar till, så får vi se hur långt det räcker... Bara att hålla tummarna!

Vi kanske har gjort något alldeles fel, men jag vet inte riktigt vad man skulle kunna gjort annorlunda. Men vi får väl fortsätta jobba på, för resultatet är vi helnöjda med så härlångt. Vi kan ju inte lämna resten oputsat...

Här är inlägget när M putsar.

tisdag 21 oktober 2008

Härliga trattkantareller

I helgen var vi ute en sväng i skogen och letade svamp. De gula kantarellerna har försvunnit från vårt "vanliga" ställe, så vi har fått övergå till trattkantareller. De är nästan lika goda, men är mycket svårare att hitta, tycker jag. I gengäld finns det ofta gott om dem bara man fått syn på dem. Det blev en del, som vi sedan gjorde stuvning av och lade på en omelett. Omtyckt av de vuxna och lite senare katterna, men barnen ratade det mesta. Den äldste gillade omeletten.




måndag 20 oktober 2008

30 kilo köttfärs och full frys efter jaktveckan

Nu är (äntligen) jaktveckan över och allt återgår till det normala. Det har givit utdelning; två kalvar och två vuxna. Tilldelningen är uppfylld sånär som på en kalv, som sparas till senare.

Eftersom frysen nästan var tom, passade vi på att slakta en ko också när vi ändå hade slaktbord och kvarnen framme. Så nu är frysen nästan fylld igen. Det känns skönt! Men vi blev lite fundersamma när hela säcken med nötfärs låg på köksbordet. När vi stoppade i den i påsar kom vi fram till att det nog var ungefär 30 kg. Det låter ju helt otroligt mycket tycker jag. Sen finns det nog lika mycket stekar och annat kött, så vi borde klara oss. Men av erfarenhet vet vi att det går åt. Vi har varit utan nu ett litet tag och varit tvungna att köpa och det är inte detsamma.

Pojkarna hjälper till att mala färsen.


Den jättelika säcken med färs

Nulägesrapport från toaletten nere

Usch, så här ser utsikten ut från toaletten nere just nu. Tyvärr kommer nog inte så mycket att ändras på ganska länge... Istället för skötbordet kommer det bli ett pelartvättställ med spegel och lampa ovanför. I hörnet ska det bli någon sorts skåp och bänk (tror vi).

Men det finns så mycket annat att göra och toaletten fungerar ju faktiskt.


Och så här ser det ut när man kommer in... Toaletten vi köpt står i den blivande duschen än så länge tillsammans med kakelfix och några provplattor till duschen.

Jag vet att det kanske inte är så kul att se såna här bilder som utomstående, men jag vill ändå ha med dem som minne. Man glömmer ju så fort... Så försök ha överseende med ännu fler av de här bilderna

onsdag 15 oktober 2008

Nulägesrapport från TV-rummet

Fastän vi bott i huset i ungefär 5 månader nu, kan man inte säga att vi kommit i ordning. TV-rummet är väl det som vi kommit längst med. Men det finns fortfarande en del småpyssel kvar att göra, t.ex. måla färdigt en liten bit taklist och dörrarna och sy hissgardiner. Önskar mig också andra bokhyllor, gammaldags skrivbord, en stooor fåtölj med fotpall samt ett långt, smalt avlastningsbord att ha bakom soffan (där det nu står ett litet bord, som egentligen hör till salsmöbeln). Jag pendlar hela tiden mellan att vilja göra rummet helt färdigt och att göra lite mer färdigt någon annanstans först..

Just nu händer dock ingenting alls för nu är det älgjakt och har fullt upp på varsina håll...

Testar om gardinen passar i rummet. Den ska kanske bli hissgardin i så fall...

Hörnet där kakelugnen ska stå

Och här är kakelugnen. Kanske inte ser så mycket ut för världen just nu, men...


Det här rummet var från början tänkt som vårt enda förråd. Nu blir det istället lillflickans rum för en tid. Tänkte försöka tapetsera först bara...

söndag 12 oktober 2008

En liten höstpromenad

Det är något speciellt med ljuset på hösten. Många vackra färger men också ett klart solljus på något sätt. Det är alltid svårt att få med allt på bild, men hoppas att det här visar lite av vad jag menar.
Vägen förbi vår gård


Huset på lite håll, från vägen


Vägen fram till boningshusen



Hemma igen (äntligen, tycker lillflickan). Vårdträdet, en hängalm, har tagit sig när det slipper att ha betande kor runt sig dagarna i ända.

fredag 10 oktober 2008

Andra lagret puts snart på plats


Förra helgen satte M upp de här plåtarna över fönstren, så han kunde börja putsa nästa lager. Det är ett lite tjockare lager nu och en annan puts. Det ska vara två cm tjockt och göras helt slätt. På dett kommer han sedan putsa den vita putsen och det är väl den som kommer att göra hela skillnaden.



I början var det svårt. De hade problem med sprutan för den var känslig för putsens konsitens. Men det som blev pustat blev faktiskt jättefint, även om det fortfarnde är grått.


Framsidan är färdig för sista lagret. Det var mycket mer jobb än sambon tänkt sig och hans händer ser hemska ut.


M har fått mycket hjälp av drängen i veckan. Här "stockar de av" putsen med en bräda.
Den j...a sprutan, som M kallar den ibland.

Bild från lastmaskinen när jag hissar upp M, så han kommer åt att spruta uppe i nocken.


Och här har han kommit igång.

Hittills är hälften av huset putsat, men M tar en lite paus, för nästa vecka är det älgjakt och det är viktigt för honom. Det ger också hans händer lite tid att läka...

onsdag 8 oktober 2008

Vi såpskurar golvet

Häromdagen skulle jag skura golvet i ett av barnens rum, men pojkarna ville gärna hjälpa till. De både skurade golvet och rakade ihop vattnet efteråt, så min enda uppgift blev att samla upp vattnet i hinken igen. Lillflickan hjälpte mest till med att sprida vattnet över golvet och välta hinken lite då och då.



Så där ja! Nu är det fint och det luktar helt underbart!

tisdag 7 oktober 2008

Nu är vi igång med putsen igen...

... men jag tänker på så mycket annat. Det är mycket annat än byggnadsarbete som hänt hos oss det senaste och därför har bloggandet kommit lite i andra hand.

Men Martin kunde inte hålla sig ifrån huset riktigt i helgen ändå, så nu har han fått fönsterplåtarna på plats. Och då kan han äntligen börja putsa.

Vi har en sjuk ko, som vi inte vet vad det är för fel på. Vi hoppas allt vi kan att det inte är den hemska sjukdomen, blåtunga, men veterinären, som tog proverna vi väntar på att få svar på, trodde inte att det var det. Det skulle vara fruktansvärt och det skulle drabba så många andra. Jag tror bland annat att alla djur inom en radie på 15 mil måste vaccineras och det är ju inte så populärt! Att vaccinera våra 180 djur skulle nog ta en hel dag för veterinären, men om man har tama mjölkkor kanske det går fortare....

Mina föräldrar har flyttat från mitt barndomshem, en villa på landet, till min mormors hus i sta´n. Där har vi varit och försökt hjälpa till. Huset ser kanske inte särkilt fint ut vid första anblicken med sin plåtfasad, men det har stor potential efterom mycket är bevarat innanför och det har en underbar trädgård! Det finns t.ex. ett originalkök kvar på andra våning och jag tror att tapeterna i köket därnere är gamla. Det finns så mycket själ i huset och jag hoppas att den får fortsätta att finnas där.

Sen dog min mormor i helgen efter att hon legat en veckas tid efter en stroke eller nåt liknande. Det känns lite konstigt eftersom hon alltid funnits där. De senaste åren har hon varit senil, men det gick ändå att prata om gamla minnen ganska länge. Hon var alltid så snäll...

Allt detta tar lite fokus från huset och det kanske är rätt så bra egentligen att tänka på lite annat.

Och idag ska jag spela INNEBANDY igen! Det är ju såå roligt!

Bilder på putsen och huset kommer så snart jag är lite fokuserad på huset igen :)

lördag 4 oktober 2008

Nostalgitripp till vårt gamla hus

Det finns några saker jag önskar vi kunde tagit med oss eller gjort likadant som det såg ut i vårt gamla hus. Men vid närmare eftertanke hade de kanske ändå inte passat in hos oss nu. Här är i alla fall några bilder från vårt gamla hus.



Vår ena toalett från vårt gamla hus har jag saknat en hel del, men det har avtagit sen vi fick vårt tvättställ på plats här i vårt nya. Jag tänkte ändå visa ett par bilder från den, för jag tycker mycket om den. Kalkstensgolvet och den ljusare delen av väggarna, samt kalkstensskivan bredvid tvättstället och tvättställsarmaturen tycker jag allra mest om. Den sistnämnda ska vi faktiskt ha på vår "fintoalett" i vårt nya också så småningom. Den ligger i garaget och bara väntar.


Det gamla renoverade gjutjärnsbadkaret tyckte vi så mycket om att vi helt enkelt baxade med oss det till vårt nya hus. Nu ser det lite tomt ut här, men eftersom den delen av huset bara används som kontor, så behövs inget badkar. Tyvärr ser man inte mycket av golvet, men det är riktigt vackert. Jag hoppas verkligen att det blir av att vi lägger in det i en toalett och i entréhallen så småningom. Det är lite dyrt, men värt varenda krona.



Vitrinskåpet i vårt gamla kök. Det är kanske inget jag saknar direkt, men ville ha med en bild av köket. Det är ljusgult med en något mörkare gul lasyr över med bänkskivor i oljad ek, hemmagjort så klart. Det jag gillar mest i köket är nog egentligen knopparna till luckorna. De är enkla porslinsknoppar och jättesköna att ta i och vissa av dem har fått blanka skruvhuvuden av användning. Skålhandtagen har jag däremot tröttnat på.



Det fanns tidigare flera kakelugnar i huset, men två har blivit nerplockade. Den här finns i salen, som lämnats så gott som orört vid renoveringar, bara tapetserat och målat. Den har stått sig fint och skulle inte passa på så många ställen, eftersom det är ungefär 3,17 upp till tak. Ja, man kan ju ta bort några varv med släta delar, men det är ju inte riktigt samma sak. Min förhoppning är att den alltid kommer att få stå här, även om den kanske någon gång i framtiden måste muras om. Den vi ska ha ligger helt dammig och smutsig i gamlastugan.

När jag tog bilderna märke jag hur mycket vi har kvar att ta med oss. Tavlor ett stort skåp, matsalsmöblerna, pianot, en stor spegel med en liten bänk till är bara en del av det, men just nu har vi inte plats för mer möbler. Men jag saknar pianot lite...

Putsnätet äntligen på plats!

Den här veckan har det varit mycket spikande i väggarna. Det var mycket mer jobb med det här än sambon , och jag också för den delen, hade tänkt. Över fönstren har vi plast just nu och därför har vi inte mycket utsikt, men i köket tog vi bort det. Det går ganska fort att sätta upp igen. På den här bilden håller de på att sätt upp nät och för en stund var sikten återigen väldigt tråkig. Tänkte egentligen ta en bild på mina fynd på tradera, men jag får nog vänta lite.



Nu är det äntligen färdigt! Så här ser det ut tills på måndag (jag hoppas han kan hålla sig, så vi får lite helg)


De två sita putslagren ska sprutas på med den här sprutan. Den har vi lånat från Finja och ska nog gå mycket smidigare än den vi hade tidigare. Den har en lång slang, så man kan ha den direkt i bruket och på det viset slippa det tunga jobbat att bära det till huset. Hoppas bara kompessorn orkar...



Åh, vad jag är trött på att visa så fula bilder. Snart kanske man slipper såna här grova grejer och kan ge sig in på lite mer finlir. Det ska bli kul. Fast det klart, jag skulle ju inte vilja vara utan putsen heller...