Google+

måndag 30 juni 2008

Trappan


Så där. Nu är trappan färdig! Min sambo har dock gjort hela jobbet, så jag kan inte ta åt mig äran på något sätt. Det vore i så fall för färgvalet, som här blev en blandning av vitt och grön umbra.

Men han tycker det är roligt och jag njuter av att ha en fin trappa.


Det fösta steget är rundat, och ger nästan ett mjukt intryck, tycker jag.


Här ska det bli ett trappräcke så småningom...


...och här en ledstång längsväggen och lite spalje av något slag på andra sidan.

söndag 29 juni 2008

Inflyttade!

Idag har vi fått bredbandskabeln indragen i huset, så nu kan jag börja skriva från det nya huset. Vi har bott här en vecka nu och faktiskt fått riktigt bra standard. Vi har toalett, vatten i köket, spishäll och ugn för att nämna några av de saker jag inte trott vi skulle ha än på ett tag. Och idag kom alltså bredbandet. Det är väldigt praktiskt att vara omgiven av specialister!! Det ser förstås helt kaotiskt ut med lådor överallt och med två rum, som inte alls är färdiga. Dessa är tänkta att bli en gammaldags sal samt ett bibliotek men saknar ännu riktiga golv och väggarna är täckta med råspont med hål där isoleringen ecofiber tittar ut överallt.

En helt annan sak som hände idag var att vi plötsligt blev med kycklingar. Pojkarna tittade till en höna som legat länge på samma plats och jag har ibland varit rädd att den varit död eftersom den inte rört på sig. Men idag pep det riktigt ordentligt ifrån det gamla vagnsskjulet, där den hållit till. Det visade sig att det var fyra små ulliga saker och kanske tolv varma ägg. Vi ordnade ett lite bättre och säkrare ställe för dem och gav hönan mat och vatten; och som hon åt! Nu återstår bara att se om det blir fler och hur man gör så de klarar sig.

fredag 20 juni 2008

Hallen uppe

Detta är vårt blivande TVrum/allrum. Det är ett stort rum, 42 kvadrat, men vi hoppas ändå kunna göra det hemtrevligt och få ett rum där vi kan spendera mycket tid. Väggarna är målade med en lite obränd umbra. Foder och fönstersmygar är målade med lite grön umbra i färgen. Golvlister och så småningom också dörrarna ska få samma färg.


Här ska vi sätta upp en kakelugn en gång i framtiden. Vi har en gammal, rund med en krönlist upptill, som ligger och väntar... Men först och främst blir det väl till att få upp den sista pärlsponten och måla färdigt.

Innerdörrarna i huset hittade vi begagnade på en annons och de flesta är väl bevarade. De var täckta med masonitskivor, och flera lager färg, som vi tagit bort. Med lite spackel, slipning och målning kommer de bli jättefina. Men jag tycker i och för sig att de är vackra precis som de är.



I ena änden av rummet har vi fem fönster och där är det riktigt härligt att vara. Det kommer nog vara svårt att sätta upp gardigne och hindra ljuset från att flöda in. De här fönstren liknar de som satt på det riktiga gamla mejeriet och är uppdelade i 16 småfönster. Det tar nästan en timme att putsa ett fönster, men det är det värt!

torsdag 19 juni 2008

Skura golv

Snart är det dags att flytta in i vårt nya hus. Därför tillbringade jag en del av dagen med att såpskura golv. Det var lite svettigt, men helt klart värt det. Vilken känsla med doften av såpa och fuktigt golv under fötterna. Jag är så glad att vi inte målade golven, som vi funderade på ett tag. Martin grundade lite lister och den sista panelen i hallen uppe. Sedan drog han el i köket och på natten målade han överskåpen i köket. Tror han kom in vid fyratiden på morgonen!

Mer såpskurning här, med bilder.

tisdag 17 juni 2008

Vedspisen på plats


Martin hade lite tid över och tyckte det vore kul att få in vedspisen innan i flyttade in, så nu är det putsat runt den och sedan baxade han in den. Jag tyckte det verakde som han fick ta i en hel del.... Vi ska be en plåtslagare om hjälp med en anslutning till skorstenen, men sen går det att eld i den. Nån gång i framtiden kommer det också att bli kakel runt omkring den, men det lär dröja...

lördag 14 juni 2008

Var är våra toaletter?


Nu är badrummet klart, men det är visst något som saknas...

Trappräcket på plats


Såhär blev trappräcket. Det var väldigt skönt att få det på plats för om en dryg vecka så ska vi flytta in och det skulle vara otäckt att vara utan. Nu ska jag snart fixa till det, så det blir helt färdigt

Vårt blivande kök


Nu har det blivit dags att göra färdigt köket. Eftersom vi i hela huset har försökt efterlikna det tidiga 1900-talet, så har vi liksom i många andra rum pärlspont på väggarna. Köksskåpen är platsbyggda och klädda med pärlspont, men luckorna kommer inte att ha det. Vi har länge försökt komma på bra lösningar och hoppas att det nu ska bli som vi tänkt oss. Nu har vi nästan bara de angenäma besluten kvar (tycker jag); nämligen färger på luckor och kakel.

Tredje sovrummet klart för inflyttning

Åh, nu är det sista sovrummet också klart. Det går undan när man får hjälp! Jag tycker så mycket om det här rummet. Det är nog det mysigaste av sovrummen. Inte riktigt så stort som de andra två och bara småfönster.

Entréhallen


Som synes är hallen inte helt färdig än, men man kan i alla fall se färgerna på väggarna. De är målade i två gråa nyanser. Vi har blandat 1 liter vit med 190, respektive 90 ml grön umbra. Det motsvarar 16 och 8% ungefär. Vi har fortfarande inte bestämt oss för vilken/vilka färg foder, lister, bröstlist och dörrar ska ha.

Vårt sovrum




Här är en bild på vårt nya sovrum. Jag är så nöjd med tapeterna, trots att jag annars inte är särskilt förtjust i blått. De är från Sandbergs och heter Ludwig.

fredag 13 juni 2008

Färdigmurat för vedspisen


Nu är det färdigmurat. Det fick bli en speciallösning med anslutningen till skorstenen, för det blev en kommunikationsmiss med plåtslagaren. Det blir ett rör för röken att gå ut genom och sen en sotningslucka. Martin hade bara tänkt ha en öppning i skorstenen, men nu blir det såhär istället.

Nu ska vi se hur man gör...

Tänkte göra som så många andra. Föra lite dagbok över vår vardag. Just nu präglas den mycket, för att inte säga helt av barnen och vårt nya hus. Det kanske är lite i sista minuten att börja skiva om husets tillkomst, för det är snart dags att flytta. Men jag ska se om man kan föra in lite i efterhand

söndag 8 juni 2008

Taket i hallen


Så här blev det. Martin ville göra något speciellt med taket här. Han tyckte det blev lite mycket ränder med brädgolv och pärlspont både på väggar och tak. I det här rummet finns det bara fönster på ena sidan, så det blir ganska mycket väggyta, så det passade väldigt bra med något som bryter av.

Vårt glada gula rum



Den här bilden kanske inte riktigt gör rummet rättvisa. Man måste faktiskt stå i det för att det ska kännas. Man, eller jag i alla fall, känner mig på bättre humör när jag kommer in dit. Och detta trots att det är ett tvättrum. Där händer ju inte mycket kul direkt. I början kommer det nog vara ett väldigt viktigt rum, för det är nog bara här vi kommer att ha vatten... Vi har lite järnoxidgul i färgen på väggarna och på foder och lister har vi blandat i lite gröna umbra.

Vedspisen på gång

Nu börjar man se att här ska stå en vedspis. Vi har kommit över en helrenoverad vedspis på blocket. Det är helt genomgången, så den är som ny. Det ska bli härligt att elda i på vintrarna!

Medan Martin fortsätter med att mura håller jag så smått på med grundningen av köket. Men det händer inte så mycket för mig, som vanligt... Barnen tar mycket tid även om pojkarna är tålmodiga, så är lillflickan inte det. Hon tröttnar snabbt på leksakerna jag erbjuder henne och på att sitta still.

Så här ser det ut när putsen kommit på plats.